Gebitsbehandeling

Zowel jonge als oudere honden kunnen last van hun gebit hebben.

Dubbele tand

Bij jonge honden komt het wel eens voor dat de melktand er niet uit gaat maar blijft zitten, de permanente tand komt dan naast de melktand te zitten en zo ontstaat er een “dubbele tand”. Tussen deze tanden kunnen voedselresten zich ophopen en kunnen er ontstekingen onstaan. Doordat er twee tanden op een plek zitten waar er eigenlijk maar 1 hoort te zitten kan er ook scheefgroei optreden. Het is verstandig wanneer er melktanden blijven zitten om deze te laten verwijderen.

Tandplak

Bij oudere honden kunnen er andere problemen optreden. Tandplak is iets wat veel voorkomt. Vooral ten gevolge van de voeding kan het gebit in meer of mindere mate onder de tandplak zitten. Zachte voeding, zoals vlees, diner, blikvoer en “tussendoortjes” werkt tandplakbevorderend. Als de hond voornamelijk brokken eet zal het ontstaan van tandplak een stuk minder zijn. Hoe meer de hond moet kauwen op z’n voedsel, hoe minder tandplak er zal zijn, het gebit wordt dan op een natuurlijke manier schoongehouden. Kauwstaafjes en botten zijn ook een goede manier om het gebit in conditie te houden.

Tandsteen

Bij het oudere gebit kunnen ook tanden en kiezen gaan loszitten, dit gebeurt meestal in combinatie met de aanwezigheid van tandplak en tandsteen. Het tandsteen zorgt ervoor dat het tandvlees teruggedrongen wordt, op die plek kunnen ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat tanden en kiezen gaan loszitten. Als de hond gaat ruiken uit z’n bek of hij heeft moeite met eten dan is het verstandig om het gebit te controleren. Het kan voorkomen dat een oudere hond op een gegeven moment al z’n tanden en kiezen kwijtraakt, dit hoeft niet het einde van de hond te betekenen! Zelfs zonder tanden en kiezen kan een hond prima functioneren, het voer zal alleen aangepast moeten worden.

Gebistbehandeling

Wij doen een gebitsbehandeling uitsluitend op afspraak. Voor een gebitsbehandeling is het nodig dat de hond licht onder narcose gebracht wordt. Een gebitsbehandeling kan variëren van het schoonmaken van de tanden tot het trekken van loszittende tanden en kiezen.